נחשוני החולה – יסוד המעלה

Posted

"גינה לי גינה לי גינה לי חביבה …"
שיר ילדים זה, יכול להיות שער הכניסה לפרויקט "ערוגה לכל ילד" שנערך השנה בית הספר היסודי "נחשוני החולה" ביסוד המעלה.
פרויקט שהחל כחלום של המורה למחשבים ופעילויות מיוחדות, עמית שהם, קיבל מימדים גדולים בכל המובנים.
מדשא צהוב מתייבש, בגלל קיצוצים במכסת המים, נהפך השטח לגן פורח.
הילדים התחלקו לזוגות ושלשות – עקרון חינוכי ראשון – שיתוף פעולה.
כל זוג סימן בעזרת חלוקי נחל את ערוגתו, עיבד, והכשירה לזריעה ושתילה. תוך כדי העבודה נלמדו עקרונות עיבוד הקרקע, חשיבות הדישון, התיחוח, ההשקיה המדודה, ושאר עקרונות הגינה.
למועד הזריעה והשתילה נרשמה עליה גדולה ברף ההתעניינות. בנוסף למה שסופק מבית הספר, הביאו הילדים והוריהם, שתילים וזרעים, וכל יום נצפו בשטח חידושים והפתעות.
לאט לאט או ליתר דיוק מהר מהר, נבטו צמחו וגדלו הפרחים, עשבי הטיבול, וירקות הגינה.
פרויקט ערוגה לכל ילד בבית הספר "נחשוני החולה" ביסוד המעלה

פרויקט ערוגה לכל ילד בבית הספר "נחשוני החולה" ביסוד המעלה

ראו המורות כי טוב, וביקשו גם ערוגה משלהן, וגם זו פרחה ועלתה.
אבל את תחושת השיא של הפרויקט, בעצם קשה להעביר. ערוגה לכל ילד שימשה עיסוק למשך שעות רבות, מעבר לשיעור בו הייתה הכיתה בגינה. כל הפסקה התמלאה הגינה בעשרות ילדים: מעשבים, מריחים, משווים גידולים, מכינים שלטי הסברה על ערוגתם. גינת ביה"ס משמשת מקום מפגש ובילוי מרכזי של ילדי ביה"ס.
זאת ועוד, הפרויקט היווה מקום מתאים לחונכות, בלתי פורמלית, של בוגרי כתות ה' וו' לילדים הצעירים. הם סייעו להם בעצה, ובהושטת יד, וערוגות משותפות לילדים בוגרים וצעירים נמצאות בכל שטח הגינה.
"אז מה למדת בגן היום, ילד מתוק שלי?…"
בניגוד לאירוניה שבשירם של הדודאים, ילדי בית הספר למדו את הקשר הישיר והבלתי אמצעי לקרקע. הם למדו להשקיע, לתרום, להתאמץ, לעבוד בגשם ובחום. למדו לשתף פעולה אחד עם השני. למדו לעזור.
לקחו אחריות על עבודה עם כלים, ולשמור ולאסוף אותם בסוף היום. הם למדו עקרונות של תזונה נכונה (לאכול הרבה ירוק, לגדל ולהשתמש בצמחי תבלין במקום ממתקים וסוכרים) לדעת לדחות סיפוקים, ולחכות שהפרות יבשילו – ומה גדולה הייתה שמחת הקטיף לאחר חופשת הפסח – והגאווה להביא הביתה את פרי עמלי.
בפעמים שיצא לי לראות את פעילות הילדים, נזכרתי בילדותי המאושרת, בגן הירק הגדול שהיה לנו, ושממנו סיפקנו את תצרוכתו של קיבוץ שלם, ושמחה עלתה בליבי, שהנה גם לילדים היום ישנן החוויות של הלמידה ועבודת האדמה.

יואב שהם – יועץ חינוכי

לימודי הקיימות שהפכו לשגרה בבית הספר ביסוד המעלה, מניבים פירות נוספים גם בסוף שנת הלימודים תשע"ב – כאשר תלמידי בית הספר זכו במקום הראשון בתחרות המחזור הארצית >>